Berat Kandili Nedir? Berat Gecesinin Önemi ve Fazileti | İslami Forum, Dini Forum, İslami Forum Sitesi

Berat Kandili Nedir? Berat Gecesinin Önemi ve Fazileti

Admin

Administrator
Yönetici
Admin
Katılım
Nis 14, 2019
Mesajlar
1,681
Tepkime puanı
94
Puanları
0
Berat Kandili Nedir? Berat Gecesinin Önemi ve Fazileti

799

Berat nedir? Berat Kandili nedir? Berat Kandili ne zaman? Berat gecesinin önemi ve fazileti nedir? Berat gecesi yapılacak dua ve ibadetler...
Berat Kandili (gecesi) Şaban ayının onbeşinci gecesidir. Aslı “Beraet”tir. Berat sözlükte; “bir zorluktan kurtulmak ve beri olmak” demektir. Ayrıca bu geceye “Leyle-i Mübareke” denir, bereketli bir gece. “Leyle-i Berae” denir. “Leyle-i sak” vesıka gecesi denir. “Leyle-i rahme” ve rahmet gecesi denir.

BERAT GECESİNİN ÖNEMİ NEDİR?
Bu gecede, bir yıl içinde olacak bütün işler hükme bağlanıp ifası için Cenab-ı Hak tarafından meleklere verilir. Gecesini ibadet ve dua ile gündüzünü oruçlu geçirmek faziletlidir.

Berat gecesine ait beş haslet vardır:

1. Her önemli iş bu gecede ayırdedilir.

2. O gecedeki ibadetin fazileti büyüktür.

3. İlahi rahmet yayılır.

4. Mağfiret gecesidir.

5. O gece, Resulullah’a şefaat hakkının tamamı verilmiştir.

Çünkü, Hz. Muhammed (s.a.v.), Şaban’ın onüçüncü gecesi ümmeti hakkında şefaat istemiş, bu şefaatin üçte biri verilmiş, ondördüncü gecesi yine istemiş, üçte biri daha verilmiş, onbeşinci gece yine talep etmiş, bu gece şefaatın tamamı ihsan edilmiştir. Bu şefaatten mahrum olanlar, devenin ürküp kaçtığı gibi Allah’tan kaçanlardır. (bk. er-Razı ve Ebussuud Efendi Tefsirleri, ed-Duhan Suresi 3. ve 4. ayetlerin tefsiri; Hasan Basri Çantay, Kur’an-ı Hakim ve Meal-i Kerim, İstanbul 1959, III, 904, 905)
 

Admin

Administrator
Yönetici
Admin
Katılım
Nis 14, 2019
Mesajlar
1,681
Tepkime puanı
94
Puanları
0
BERAT GECESİ NELER YAPILMALIDIR?

Berat gecesi hakkında Allah Resulü (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:

“Şaban ayının onbeşinci gecesi olduğu zaman, gecesinde ibadete kalkın. Ve o gecenin gündüzünü oruç tutun. Çünkü o gece güneş batınca Allah Teala (Keyfiyeti bizce meçhul bir halde) dünyaya en yakın göğe inerek (o andan) fecir oluncaya kadar: “Benden mağfiret dileyen yok mu, onu mağfiret edeyim. Benden rızık isteyen yok mu, onu rızıklandırayım. (Bir bela ile) mübtela olan yok mu, ona kurtuluş vereyim. Şöyle olan yok mu? Böyle olan yok mu?” buyurur.” (İbn Mace, H. no: 1388)

Diğer bir hadiste de şöyle buyruluyor:

“Bu gece Şaban’ın onbeşinci gecesidir. Allah Teala bu gecede Beni Kelb kabilesinin koyunlarının tüyleri sayısınca insanları Cehennem’den kurtarır. Ancak kendisine şirk koşanların, Müslümanlara karşı kin ve düşmanlık besleyenlerin, akrabaları ile münasebeti kesenlerin, gururlu ve kibirlilerin, ana-babasına ası olanların ve içki içmeye devam edenlerin yüzüne bakmaz.” (Buharı, et-Tergıb ve’t-Terhib, II, 118)

KUR’AN’IN İNDİRİLDİĞİ GECE

Cenab-ı Hak, rivayete göre Kur’an’ın Levh-i Mahfuz’dan dünyaya indirildiği Berat gecesi için Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyuruyor;

“Apaçık Kitaba yemin olsun ki, Biz Kur’an-ı mübarek bir gecede indirdik. Biz, gerçekten uyarıcıyız. O mübarek gecede, her hikmetli iş katımızdan bir emirle ayırt edilir.” (Duhan, 44/1-4) Böyle bir geceyi ganimet bilip dua, zikir ve ibadete yönelerek amel defterini zenginleştirmek, Allah’ın kulları için bulunmaz bir fırsattır.
 

Admin

Administrator
Yönetici
Admin
Katılım
Nis 14, 2019
Mesajlar
1,681
Tepkime puanı
94
Puanları
0
BERAT GECESİ YAPILACAK DUA VE İBADETLER

1. Oruç Tutmak

Peygamber (s.a.v) Efendimizin, Ramazan dışında en çok oruç tuttuğu ay, Şaban ayı idi.

Hz. Ayşe (r.a.) şöyle dedi:

“Resulullah hiçbir ayda, Şaban ayında tuttuğu oruçtan daha fazla oruç tutmazdı. Şaban ayının tamamını oruçlu geçirirdi.” (Müslim, Sıyam 176; İbni Mace, Sıyam 30) Başka bir rivayette,

“Pek az bir kısmı hariç, Şaban ayını baştan sona oruçlu geçirirdi.” denilmektedir. (Buharı, Savm 52; Müslim, Sıyam 177. Ayrıca bk. İbni Mace, Sıyam 30)

2. Berat Duası
Mahmud Sami Ramazanoğlu Hazretleri, Dualar ve Zikirler isimli kitabında Berat gecesi yapılacak duayı şöyle tarif etmişlerdir:

“Şa’ban-ı şerıfin onbeşinci, Berat gecesi akşam namazından sonra üç kere Yasin suresi ve her birinin sonunda bu Berat duası okunacaktır. Birinci Yasin-i Şerıften sonra bu dua okunurken Allah’ın saıd kullarından olmak niyyetiyle okunacaktır. İkinci defa okunurken hayırlı ömür uzunluğu niyyetiyle okunacaktır. Üçüncü defa okunurken kaza ve belalardan emın olup hayırlı rızık için okunacaktır.”
 

Admin

Administrator
Yönetici
Admin
Katılım
Nis 14, 2019
Mesajlar
1,681
Tepkime puanı
94
Puanları
0
BERAT GECESİ OKUNACAK DUA

Berat Duası Arapça:
801

Berat Duasının Türkçe Okunuşu:

“Rahman ve Rahım olan Allah’ın adıyla.
Allah’ım, ey ihsan ve ikram sahibi olan ve kendisine ihsan edilemeyen, ey Celal ve İkram Sahibi, ey lutfu ve ihsanı bol olan, Sen’den başka ilah yok, sen kendisine iltica edenlerin yardımcısı, kendisine sığınanlara eman veren, korkanların kendisinde emniyete kavuştuğu yüce zat’sın.

Allah’ım! Beni katında, Ümmü’l-Kittab’da şakı/kötü veya mahrum veya kovulmuş veya rızkı dar olarak yazdıysan, Alllah’ım fazl u ihsanınla kötülüğümü, mahrumiyetimi, kovulmamı ve rızkımın az olmasını sil, beni katında, Ümmü’l-Kitab’dda saıd/iyi, rızkı bol ve hayırlara muvafffak olan bir kulun olarak yaz. Şüphesiz Sen Rasul’ünün lisanı üzere indirilen Kittab’ında bir söz buyurdun ve Sen’in sözün haktır:

«Allah dilediğini siler, (dilediğini de) sabit bırakır. Ümmü’l-Kitab (Ana Kitab) O’nun yanındadır.» (er-Ra’d, 39)
 

Admin

Administrator
Yönetici
Admin
Katılım
Nis 14, 2019
Mesajlar
1,681
Tepkime puanı
94
Puanları
0
BERAT GECESİ NAMAZI

3. Kaza Namazı Ve Nafile Namaz Kılmak

En mühim hususlardan biri, namazdır. Hak dostları bu gecede namaz kılmanın ehemmiyetine dikkat çekmişler ve namaz borcu olanların kaza namazı kılmalarını tavsiye etmişlerdir.

Mahmud Sami Ramazanoğlu Hazretleri, Dualar ve Zikirler isimli kitabında Berat gecesi namazını şöyle tarif etmişlerdir:

“Berat gecesinde yatsıdan sonra ikide bir selam vermek üzere yüz rekat namaz kılınır. Her rekatta Fatiha’dan sonra on kere İhlas-ı şerıf okunur. On defa İhlas-ı şerıf okumaya kudreti olmayan beş veya üç kere okur. Bu namaz tamam oldukdan sonra okuyabildiği kadar salavat-ı şerıfe ve huzur-ı kalble tevbe ve istiğfar edip Allah Teala Hazretleri’nden dünyevı ve uhrevı hacetlerini taleb ve niyaz edecektir.”

4. Kuran-ı Kerim Okumak
Kurʼanʼın nüzulüyle ilgili mübarek iki gece vardır, Beraat gecesi ve Kadir gecesi. Beraat gecesi, ilm-i ilahıden topluca zahir olup meleklere yazdırıldığı gecedir. Kadir gecesi, fiilen indirildiği gecedir. Yani Kurʼan-ı Kerımʼin dünya semasına icmalen nüzulü/inişi Beraat gecesinde, tafsılen nüzulü de Kadir gecesindedir.

Allah dostları mübarek gecelerde çokça Kur’an-ı Kerım okunmasını tavsiye buyurmuşlardır.

İbni Mesut’tan (r.a.) rivayet edildiğine göre, Resulullah (s.a.v), şöyle buyurdu:

“Kim Kur’an-ı Kerım’den bir harf okursa, onun için bir iyilik sevabı vardır. Her bir iyiliğin karşılığı da on sevaptır. Ben, elif lam mım bir harftir demiyorum; bilakis elif bir harftir, lam bir harftir, mım de bir harftir.” (Tirmizı, Fezailü’l-Kur’an 16)

İbni Abbas’dan (r.a.) rivayet edildiğine göre, Resulullah (s.a.v) şöyle buyurdu:

“Kalbinde Kur’an’dan bir miktar bulunmayan kimse harap ev gibidir.” (Tirmizı, Fazailü’l-Kur’an 18)

5. Tevbe İstiğfar Etmek
Allah Teala şirke düşmeyenlerin büyük günahlarını affedeceğini bu gecede müjdelemiştir. (bk. Müslim, ıman, 279) Hazret-i Peygamber Efendimiz:

“Ben, günde yüz kere istiğfar ederim…” (Müslim, Zikir, 42) buyurmuşlardır. Müslim’den rivayet edilen bir hadıs-i şerıfte şöyle buyrulur:

“Resulullah’a (Miraç’ta) üç şey verildi: Beş vakit namaz, Bakara Suresi’nin sonu ve ümmetinden şirke düşmeyenlere büyük günahlarının affedildiği haberi…” (Müslim, ıman, 279)

6. Salavat Getirmek
Resulullah’a (s.a.v) salavat getirmeyi Allah Teala emretmiştir. Ayrıca hadis-i şeriflerde salavat getirenin bütün sıkıntılarının giderileceği bildirilmiştir. Ayet-i kerımede buyrulur:

“Şüphesiz ki Allah ve melekleri, Peygamber’e çokça salat ederler. Ey müminler! Siz de O’na salavat getirin ve tam bir teslimiyetle selam verin!” (el-Ahzab, 56) Übey bin Kab (r.a.) diyor ki:

“Hazret-i Peygamber (s.a.v) Efendimiz’e:

«– Ya Resulallah! Ben sana çok salavat-ı şerıfe getiriyorum. Acaba bunu ne kadar yapmam gerekir?» diye sordum.

«– Dilediğin kadar yap.» buyurdu.

«– Dualarımın dörtte birini salavat-ı şerıfeye ayırsam uygun olur mu?» diye sordum.

«– Dilediğin kadarını ayır. Ama daha fazla yaparsan senin için hayırlı olur.» buyurdu.

«– Öyleyse duamın yarısını salavat-ı şerıfeye ayırayım.» dedim.

«– Dilediğin kadar yap. Ama daha fazla yaparsan senin için hayırlı olur.» buyurdu. Ben yine:

«– Şu halde üçte ikisi yeter mi?» diye sordum.

«– İstediğin kadar. Ama artırırsan senin için iyi olur.» buyurdu.

«– Öyleyse duaya ayırdığım zamanın hepsinde sana salavat-ı şerıfe getirsem nasıl olur?» deyince:

«– O takdirde Allah bütün sıkıntılarını giderir ve günahlarını bağışlar.» buyurdu.” (Tirmizı, Kıyamet, 23)

7. Hamd Etmek ve Şükür Halinde Bulunmak

Bu mübarek gecelerde Rabbimize çokça hamd etmeli ve şükür halinde bulunmalıyız.

ayet-i kerımede “Ölümsüz ve daima diri olan Allah’a güvenip dayan. Onu hamd ile tesbih et!…” (Furkan suresi, 58) buyrulmaktadır. Efendimiz şöyle buyurmuşlardır:

“Meşru işlere Allah’a hamd ile başlanmazsa hayır ve bereketi kesilir.” (İbn-i Mace, Nikah, 19; Ebu Davud, Edeb, 18)

“Şükür, ımanın yarısıdır…” (Süyutı, el-Camiu’s-Sağır, I, 107)

“Cenab-ı Hakk’ın nımetlerine hamd ü sena, insanı nımetin zevalinden emın kılar.” (Suyutı, el-Camiu’s-Sağir, no: 3836)

“Allah’a hamdetmek şükrün başıdır. Allah’a hamdetmeyen bir kul O’na şükür etmemiştir.” (Suyutı, el-Camiu’s-Sağir, no: 3835)

8. Allah’ı Çokça Zikretmek

Mübarek gecelerde Rabbimizi zikretmeye daha çok önem verilmelidir. ayet-i kerımede buyrulur:

“Kendi kendine, yalvararak ve ürpererek, yüksek olmayan bir sesle, sabah-akşam Rabbini an. Gafillerden olma!” (el- A’raf, 205)

“Rabbinin ismini zikret ve bütün varlığınla O’na yönel.” (el-Müzzemmil, 8)

“…Allah’ı zikretmek, elbette en büyük (ibadet)’tir…” (el-Ankebut, 45) Allah Resulü şöyle buyurur:

“Allah’ı sevmenin alameti, Allah Teala’yı zikretmeyi sevmektir.” (Suyutı, el-Camiu’s-Sağır, II, 52)

“Yeryüzünde Allah Allah diyen biri var oldukça, kıyamet kopmayacaktır.” (Müslim, ıman, 234/148)

9. Sadaka Vermek
Allah yolunda infakta bulunup sadaka vermenin kişiyi pek çok tehlike ve belalardan muhafaza edeceği, buna ilaveten sadaka sahibini Muhabbetullah’a nail eyleyeceği unutulmamalıdır. Bu müstesna geceler de sadaka vermeye en güzel vesilelerdir. Zira Cenab-ı Hak şöyle buyurmuştur:

“Allah yolunda infak edin! Kendi ellerinizle kendinizi tehlikeye atmayın. Bir de ihsanda bulunun. Zira Allah, muhsinleri (iyilikte bulunan, işini güzel yapan ve ihsan şuuru ile yaşayanları) sever.” (el-Bakara, 195) Efendimiz, zengin-fakir her mü’mini infaka teşvik eder; bir hurmadan başka bir şeyi olmayan için:

“Yarım hurmayla da olsa Ccehennem ateşinden korunun, onu da bulamazsanız güzel ve hoş bir söz ile korunun.” buyururdu. (Buharı, Edeb, 34)