Bir Yerden Ayrılırken Selam Vermek ile İlgili Hadis | İslami Forum, Dini Forum, İslami Forum Sitesi

Bir Yerden Ayrılırken Selam Vermek ile İlgili Hadis

Admin

Administrator
Yönetici
Admin
Katılım
Nis 14, 2019
Mesajlar
1,643
Tepkime puanı
76
Puanları
0
Bir Yerden Ayrılırken Selam Vermek ile İlgili Hadis

635

Bir kimsenin meclisten kalktığı bir veya daha çok arkadaşından ayrıldığı zaman selam vermesinin müstehap olduğu hakkında hadis-i şerif.
Ebu Hüreyre radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre, Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

“Sizden biriniz bir meclise vardığında selam versin. Oturduğu meclisten kalkmak istediği zaman da selam versin. Önce verdiği selam, sonraki selamından daha üstün değildir.” (Ebu Davud, Edeb 139; Tirmizı, İsti’zan 15)

Hadisi Nasıl Anlamalıyız?

Müslümanlardan meydana gelen bir topluluğun yanına varan kimsenin veya kimselerin oradakilere selam vermeleri gerekir. Çünkü ilk selam verme görevi gelene aittir. Oradakilerin görevi ise verilen selamı almaktır. Gelen bir grup ise, içlerinden birinin selam vermesi, kendilerine selam verilen cemaatten de birinin bu selamı alması yeterlidir. Daha çok kişinin selam vermesi ve cemaatin tamamının selamı alması mahzurlu olmadığı gibi, belki bu daha faziletlidir.

Birlikte oturulan bir cemaatten ayrılmak isteyen kişi veya kişiler de selam verirler. Burada da aynı kaide geçerli olup, kalkanlar adına bir kimsenin selamı yeterli olduğu gibi, cemaatten birinin bu selamı alması farzın yerine getirilmiş olmasını sağlar. Böyle yerlerde selam almanın farz-ı kifaye olduğuna, bir kişinin selama mukabele etmesiyle diğerlerinin üzerinden sorumluluğun kalktığına daha önce işaret edilmişti.

Bir meclise hem gelindiğinde hem de ayrılırken selam verilmesi, Peygamber Efendimiz’in hem sözüyle hem de davranışıyla öğrendiğimiz sünnetlerindendir. Bu davranışlar, insanlarla iyi ilişkiler geliştirmenin, güzel ahlakı yaygınlaştırmanın, insanı duyguları kemale ulaştırmanın, İslam kardeşliğini güçlendirmenin vesileleri kabul edilir.

Cemaate verilen ilk selam, gelen kimsenin iyi niyet ve hayır için geldiğinin ve kendisinin kötülüklerinden emin olmaları gerektiğinin bir ilanıdır. Ayrılırken verdiği selam ise, kendisi mecliste olmadığı sürece de onun kötülüklerinden emin olabileceklerinin bir garantisidir. Dolayısıyla birinci selam ile ikinci selam arasında bir fark yoktur.

Hadisten Öğrendiklerimiz
1. Bir cemaatin yanına gelince, onlara selam vermek sünnettir. Verilen selamın alınması da farzdır. Topluluktan birinin selamı almasıyla diğerlerinin üzerinden sorumluluk kalkar.

2. Birlikte oturulan bir cemaatin yanından kalkılacağı zaman da, gelindiğinde olduğu gibi selam verilmesi gerekir.