Neler yeni

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

🌎 Dünya hayatı bir oyun ve eğlenceden başka değildir! Ahiret yurdu ise Allah’a karşı gelmekten sakınanlar için daha hayırlıdır. Hâlâ aklınızı başınıza almayacak mısınız? En'âm / 32. Ayet🌎

Enam Suresi Ayet 32

Muharrem ayının orucu kaç gündür ve nasıl tutulur?

Admin

Admin

Administrator
Yönetici
Admin
Muharrem ayının orucu kaç gündür ve nasıl tutulur?

Muharrem ayının orucu kaç gündür ve nasıl tutulur? Bazı kimseler on beş gün su içmeden oruç tutmaktadır; bu şekilde mi tutulması gerekir?

Peygamberimiz aleyhissalatü vesselam, muharrem ayını “Allah’ın ayı” olarak nitelendirip ramazandan sonraki en faziletli orucun bu ayda tutulan oruç olduğunu ifade etmiştir. (Müslim, Sıyam,, 202-203; Nesaî, Kıyamü’l-leyl, 6)

Muharrem ayının onuncu günü “aşura” diye adlandırılır. Sami dinlerde özel bir yere sahip bulunan Aşure gününde Cahiliye Arapları da oruç tutardı.

Hz. Peygamber efendimiz, Peygamberlikten önce ve Medine’ye hicretinden sonra bu günde birkaç defa oruç tutmuş, müslümanlara da tutmalarını emretmiş, ramazan orucunun farz kılınmasıyla birlikte bu orucu isteğe bırakmıştır.
Ayrıca, Peygamberimiz, muharremin sadece onunda değil dokuz ve on birinci günlerinde de oruç tutulmasını tavsiye etmiştir. (Buharî, Savm, 69)
Hanefî ve Malikî mezheplerinde muharremin dokuzuncu günü ile birlikte onuncu günü ya da onuncu günü ile on birinci günü oruç tutulması sünnet kabul edilmiştir.

Şafiîler ise bu ayın dokuz ve onuncu günlerinde oruç tutmayı müstehap sayar.
Hanefî mezhebine göre muharremin sadece onuncu günü oruç tutulması yahudileri taklit etme anlamına gelebileceği için mekruhtur.
Muharrem ayında tutulan oruç da Ramazan orucu gibi imsak vakti ile başlayıp akşam vakti girene kadar tutulur.
Su içmeme şeklinde günlerce beklemek sünnette yoktur ve bidattır.
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

Zevkini yansıtan rengi seç

Geniş / Dar görünüm

Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Izgara görünümlü forum listesi

Forum listesindeki düzeni ızgara yada sıradan listeleme tarzındaki yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Resimli ızgara modu

Izgara forum listesinde resimleri açıp/kapatabileceğiniz yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Kenar çubuğunu kapat

Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

Sabit kenar çubuğu

Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

Köşe kıvrımlarını kapat

Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

Geri