II. Mahmud (1808 – 1839)
II. Mahmud, Osmanlı İmparatorluğu’nda önemli reformlar gerçekleştiren ve imparatorluğun modernleşmesine önemli katkılarda bulunan bir padişahtı. Tanzimat Fermanı'nı ilan etmesi ve yeni bir ordu kurması (Asakir-i Mansure-i Muhammediye), yönetimi sırasındaki önemli reformlardan bazılarıydı. Ayrıca, Janissarylerin kaldırılması ve yeni bir eğitim sistemine geçiş, onun döneminin diğer önemli olayları arasında yer alır. II. Mahmud, Osmanlı İmparatorluğu'nda Batılılaşma hareketinin önemli bir temsilcisiydi ve bu reformlar, Osmanlı İmparatorluğu’nun sonraki dönemlerinde de etkili oldu.
Abdülmecid (1839 – 1861)
Abdülmecid, Osmanlı İmparatorluğu’nda Tanzimat döneminin başladığı padişahtır. Tahta çıktığında, II. Mahmud’un reformlarını sürdürme ve genişletme görevini üstlendi. 1839'da Tanzimat Fermanı'nı ilan ederek, yönetim, eğitim, askeriye ve hukuk sistemi gibi alanlarda köklü
reformlar yapılmasını sağladı. Bu reformlar, Osmanlı İmparatorluğu'nu modernleştirmeyi ve merkezi otoriteyi güçlendirmeyi amaçlıyordu. Abdülmecid ayrıca, Dolmabahçe Sarayı’nın inşasını da gerçekleştirmiş ve İmparatorluğun başkenti olan İstanbul’un çehresini değiştirmiştir.
Abdülaziz (1861 – 1876)
Abdülaziz, Osmanlı İmparatorluğu'nda sanat ve kültüre büyük katkılarda bulunan bir padişahtı. Batı ile ilişkileri geliştirme ve Osmanlı’yı modernleştirme çabalarını sürdüren Abdülaziz, Avrupa turuna çıkarak Batı dünyasıyla daha yakın ilişkiler kurdu. Ayrıca, donanmayı güçlendirme ve modernleştirme çabalarında bulundu. Ancak, yönetimi sırasında mali sıkıntılar ve dış borçlar arttı, bu da yönetiminin sonlarına doğru halkta ve askeri kesimlerde memnuniyetsizliğe yol açtı ve 1876’da tahttan indirildi.
V. Murad (30 Mayıs 1876 – 31 Ağustos 1876)
V. Murad, Osmanlı İmparatorluğu'nun tahtında çok kısa bir süre için bulunmuş bir padişahtır. Sadece üç ay süren hükümeti boyunca, fiziksel ve ruhsal sağlığı sebebiyle devlet işlerini yürütmede zorlandı. Tahtta bulunduğu süre zarfında herhangi bir önemli reform veya değişiklik yapma fırsatı bulamadı. Bu kısa dönemin ardından, sağlık sorunları ve politik baskılar nedeniyle tahttan indirilerek yerine II. Abdülhamid geçirildi.
II. Abdülhamid (1876 – 1909)
II. Abdülhamid, Osmanlı İmparatorluğu'nun otuz dördüncü padişahıdır. Uzun süreli saltanatı boyunca, devletin iç ve dış sorunlarına karşı çeşitli stratejiler geliştirdi. 1876'da ilk anayasayı ilan ederek meşrutiyeti ilan etse de, 1878'de anayasayı askıya alarak otuz yıl süren bir otokrasi dönemine girdi. II. Abdülhamid, istihbarat ağını güçlendirerek muhalifleri üzerinde denetim kurdu ve imparatorluğun eğitim, ulaşım ve iletişim alanlarında reformlar gerçekleştirdi. 1908'de gerçekleşen Jön Türk Devrimi sonrası 1909'da tahttan indirildi.
Mehmed Reşad (1909 – 1918)
Mehmed Reşad, Osmanlı İmparatorluğu'nun otuz beşinci padişahıdır. II. Abdülhamid'in tahttan indirilmesinin ardından tahta çıktı. Saltanatı sırasında I. Dünya Savaşı'na tanıklık etti ve imparatorluk, savaşa MerkezI Güçler'in yanında katıldı. Savaşın olumsuz sonuçları, Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerine damgasını vurdu. Mehmed Reşad, genellikle pasif bir padişah olarak bilinir ve büyük ölçüde hükümetin ve Jön Türklerin etkisi altında kaldı. 1918'de vefat etti.
Mehmed Vahdeddin (1918 – 1922)
Mehmed Vahdeddin, Osmanlı İmparatorluğu'nun otuz altıncı ve son padişahıdır. I. Dünya Savaşı'nın sonlarına doğru tahta çıktı. Mondros Mütarekesi'nin imzalandığı ve ardından Sevr Antlaşması'nın hazırlandığı zor bir dönemde padişahlık yaptı. Anadolu'da milli direniş hareketlerinin başlamasına tanıklık etti ve bu hareketlere karşı İstanbul'da bulunan İtilaf Devletleri'nin yanında durdu. Türk Kurtuluş Savaşı'nın kazanılmasının ardından 1922'de tahttan feragat etti ve Osmanlı İmparatorluğu sona erdi