Ebrehenin Kabeye Saldırması, Ebebil Kuşların Karşılık Vermesi
Kâbe’nin Araplar arasında önemli yeri vardı. Dincekutsal sayılmasından başka bulunduğu Mekke,Arabis-
tanın ticaret merkezi olmuştu. Hertaraftan insanlar
akın akın buraya geliyor, burada panayırlar kuruluyordu. Halkı buraya çeken Kâbe-i Muazzamaidi. Yemen’e
hakim ola nHabeş Valisi Ebrehe, Sanada bir tapınak
yaparak Arapları oraya çekmek istediysede muvaffak
olamadı. Nihayet Kâbeyi ortadan kaldırmağa kararverdi. Habeşlilerden topladığı bir ordu ileMekkeye yollandı. Ordunun önünde büyük bir fil bulunuyordu. Savaşta fil kullanmak adeti eskidir. Ebrehenin Kâbe’yi yıkmağa geldiği haberi Araplar arasında duyuldu. Yeryer Ebreheye karşı durmak isteyenler çıktı. Fakat dayanamadılar. Bu dermeçat magruplar Ebrehenin ordusuna
esiroldular. Ebrehe Mekkeye yaklaştığı zaman süvarilerinden birini keşif için ileri gönderdi. Bunlar Kureyşlilerin mallarından nebuldularsa yağma edip Ebreheye
getirdiler. Yağma edile nmallararasında Abdülmuttalibin 100 devesidevardı.
Mekkelilerden bir heyet Ebreheye ricacı gitti. Başta
Abdülmuttalib bulunuyordu. Ebrehe niçin geldiklerini
sordu. Abdülmuttalib alınan malların geriverilmesini
istediklerini söyledi. Bununüzerine Ebrehe
Ben sandımki Kâbeyi yıkmayayım diye ricaya geldiniz. Siz ise develerinizin derdinde.
Abdülmuttalib Ebreheye şucevabı vermi.
Ben develerin sahibiyim ve onları istiyorum. Kâbenin sahibi var.Onu, O korur.
Ebrehe malları iade etti. Sonra ordusuna yürü emrini verdi ve koca fili ordunun önüne kattı. Bu sırada
beklenmedik bir ola yoldu. Havayı Ebabil kuşları kapladı. Ağızlarında ve ayaklarında taşıdıkları ufakt aşları askerlerin üzerine atıyorlardı. Daneleri isabet ettiği yerler
yara bere içinde kaldı. Askerler perişan olup dağıldı. Ebrehe canını zorkurtarıp Yemene döndü ve orada öldü,Kuranı Kerim Fil Sûresinde bu olayıanlatır.