Neler yeni

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

🌹Hayat veren de O, öldüren de O’dur. Gece ile gündüzü aksamadan peş peşe getiren de O’dur. Hâlâ aklınızı başınıza almayacak mısınız? Müminûn / 80. Ayet 🌹

Bakara / 183. Ayet

Hz Peygamber efendimizin yemek duaları

H

HiRaNuR

Üye
Üye
Hz Peygamber efendimizin yemek duaları

Ebu Ümame -radıyallahu anh-’den mervidir ki: Rasul-i Ekrem -sallallahu aleyhi ve sellem- Efendimiz yemekten sonra şöylece dua etmişlerdir:

اَلْحَمْدُ لِلّٰهِ كَثِيرًا طَيِّبًا مُبَارَكًا فِيهِ غَيْرَ مَكْفِىٍّ وَلَا مُوَدَّعٍ وَلَا مُسْتَغْنًى عَنْهُ رَبَّنَا

“Ya Rabb! Sana, pek çok ve riya gibi şeylerden uzak ve yümn ü bereketi bulunan, nezd-i uluhiyyetinde makbul olup merdud olmayacak derece-i kemal-i ihlas üzere ve hiç bir surette kafi görmiyeceğimiz ve daima yapmaya devam edeceğimiz ve hiç bir surette bırakmıyacağımız ve kendisinden hiç bir vakit istiğna göstermiyeceğimiz bir hamd ile sana hamdederiz. Sen bizim Rabbimizsin; yani nimetin her türlüsü ile bizi besleyen, yaşatansın.” (Buhari, Et’ime, 54)

Yine Ebu Ümame -radıyallahu anh-’den rivayet olunduğuna göre Nebiyy-i Ekrem -sallallahu aleyhi ve sellem- Efendimiz bir yemekten sonra şöyle dua etmişlerdir:

اَلْحَمْدُ لِلّٰهِ رَبَّنَا غَيْرَ مَكْفِيٍّ وَلَا مُوَدَّعٍ وَلَا مُسْتَغْنًى رَبَّنَا

“Sana hamd ederiz ey Rabbimiz! Nimetinden müstağni değiliz. Her daim senin in’am ve it’amına; yani bize nimet verip yedirmene muhtacız. Bu taam da veda taamımız olmayıp daha çok hayırlı ömürler ihsan ile, nankörlük edilmeyen, daima şükür edilen nimet ver ey Rabbimiz, yani sana daima şükredeceğiz.” (Buhari, Et’ime, 54)
 
Hz Peygamber efendimizin yemek duaları

Bir defasında da şöyle demişlerdir:

لَكَ الْحَمْدُ رَبَّنَا غَيْرَ مَكْفِيٍّ وَلَا مُوَدَّعٍ وَلَا مُسْتَغْنًى رَبَّنَا

“Ya Rabb! Sana hamd ederiz. Bu hamdimiz senin ihsan etmiş olduğun nîmetlerine mukabil olamaz, ve senin azamet-i uluhiyyetin ve rububiyyetin hakkını îfaya asla kafi değildir. Sana gerektiği gibi hamdedemediğimiz için aczimizi arzederiz. Ey Rabbimiz! Zîra nimetlerini saymak mümkün değildir.”

اَلْحَمْدُ لِلّٰهِ الَّذِى كَفَانَا وَأَرْوَانَا غَيْرَ مَكْفِيٍّ وَلَا مَكْفُورٍ

“Allah Teala Hazretlerine hamdederiz. Bize kifayet edecek derecede yemek ve sair nimetlerini ihsan buyurdu. Yedirdi ve kanasıya içirdi. Allah Teala Hazretleri’nin azamet ve uluhiyyetinin hakkını tamamiyle îfa edebilmek kabil değildir. Ve Allah Teala Hazretleri’nin sayılmayacak kadar çok nimetleri hiç bir suretle inkar edilemez.” (Buharî, Et’ime, 54)

Nebiyy-i Ekrem -sallallahu aleyhi ve sellem- Efendimiz yine buyurmuşlardır ki: “Allah Teala Sizden herhangi birinize yemek yedirdiği zaman:

اَللّٰهُمَّ بَارِكْ لَنَا فِيهِ وَاَطْعِمْنَا خَيْرًا مِنْهُ

“Ey Rabbimiz! Bunu bize mübarek ve bereketli kıl ve bize bundan hayırlısını yedir” desin.
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

Zevkini yansıtan rengi seç

Geniş / Dar görünüm

Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Izgara görünümlü forum listesi

Forum listesindeki düzeni ızgara yada sıradan listeleme tarzındaki yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Resimli ızgara modu

Izgara forum listesinde resimleri açıp/kapatabileceğiniz yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Kenar çubuğunu kapat

Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

Sabit kenar çubuğu

Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

Köşe kıvrımlarını kapat

Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

Geri