PEYGAMBERİMİZİN OĞULLARININ İSİMLERİ
Kasım (r.a.)
Abdullah (r.a.)
İbrahim (r.a.)
İlk oğlunun ismi Kasım olduğu için Peygamber Efendimize “Ebu’l-Kasım” künyesi verildi. Kasım iki yaşındayken vefat etti. Resulullah’ın diğer oğlu Abdullah’a, İslam döneminde dünyaya geldiği için Tayyib ve Tahir de denirdi. (İbn-i Sa’d, I, 133) O da vefat edince Kureyş müşriklerinden as bin Vail, Peygamber Efendimiz hakkında:
“–Bırakınız onu! O ebterdir, nesli devam etmeyecek bir adamdır. Ölünce adı anılmaz olur. Siz de artık ondan kurtulur ve rahata kavuşursunuz.” dedi.
Bunun üzerine Allah Teala Kevser suresini inzal buyurdu:
“Muhakkak Biz Sana Kevser’i verdik. Öyleyse Rabbin için namaz kıl ve kurban kes. Doğrusu asıl adı sanı ortadan kalkacak olan, Sana kin tutan kimsedir.” (el-Kevser, 1-3) (İbn-i Sa’d, III, 7; Vahidı, s. 494)
Kevser’in kelime anlamı, çokluk, pek çok şey, her şeyin çoğu demektir. Kevser, nübüvvet, Kur’an, İslam, hayır, saadet, şefaat, namaz ve Peygamber Efendimiz’in mucizeleri olarak tefsır edilmiştir. Sahıh rivayetlere göre Kevser, Hazret-i Peygamber’in Cennet'teki havuzunun ismidir. Ümmet-i Muhammed kıyamet günü o havuzun başında toplanacaktır. (Buharı, Tefsır, 108)
Allah’ın Resulü’nün oğlu küçük yaşta vefat edince Hazret-i Hatıce annemiz:
“−Ey Allah’ın Resulü! Yavrumun sütü taştı. Keşke Allah onun ömrünü, süt çağını tamamlayıncaya kadar uzatsaydı!” dedi.
Bunun üzerine Peygamber Efendimiz:
“−O süt devresini Cennette tamamlayacak!” buyurdu.
Hazret-i Hatıce validemiz:
“−Ya Resulallah! Şayet bunu (kesin olarak) bilseydim çocuğun ölümü nazarımda hafiflerdi!” dedi.
Peygamber Efendimiz:
“−İstersen Allah’a dua edeyim de sana onun sesini işittireyim.” buyurdu.
Fakat Hatıcetü’l-Kübra (r.a.), teslımiyet ve sadakat vasfını bir daha göstererek:
“−Hayır, ya Resulallah! Ben Allah ve Resulü’nü tasdık ediyorum.” dedi. (İbn-i Mace, Cenaiz, 27)