Neler yeni

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

🌹Hayat veren de O, öldüren de O’dur. Gece ile gündüzü aksamadan peş peşe getiren de O’dur. Hâlâ aklınızı başınıza almayacak mısınız? Müminûn / 80. Ayet 🌹

Bakara / 183. Ayet

Peygamberimizin Oğulları

Admin

Admin

Administrator
Yönetici
Admin
Peygamberimizin Oğulları
501
Peygamber Efendimizin erkek çocuğu var mıydı? Peygamberimizin erkek çocukları kimlerdir?
Hz. Muhammed’in (s.a.v) Hazret-i Hatıce annemiz ile izdivacından Kasım ve Abdullah; Hz. Mariye annemiz ile izdivacından ise İbrahim dünyaya geldi.
 
PEYGAMBERİMİZİN OĞULLARININ İSİMLERİ

Kasım (r.a.)
Abdullah (r.a.)
İbrahim (r.a.)

İlk oğlunun ismi Kasım olduğu için Peygamber Efendimize “Ebu’l-Kasım” künyesi verildi. Kasım iki yaşındayken vefat etti. Resulullah’ın diğer oğlu Abdullah’a, İslam döneminde dünyaya geldiği için Tayyib ve Tahir de denirdi. (İbn-i Sa’d, I, 133) O da vefat edince Kureyş müşriklerinden as bin Vail, Peygamber Efendimiz hakkında:

“–Bırakınız onu! O ebterdir, nesli devam etmeyecek bir adamdır. Ölünce adı anılmaz olur. Siz de artık ondan kurtulur ve rahata kavuşursunuz.” dedi.

Bunun üzerine Allah Teala Kevser suresini inzal buyurdu:

“Muhakkak Biz Sana Kevser’i verdik. Öyleyse Rabbin için namaz kıl ve kurban kes. Doğrusu asıl adı sanı ortadan kalkacak olan, Sana kin tutan kimsedir.” (el-Kevser, 1-3) (İbn-i Sa’d, III, 7; Vahidı, s. 494)

Kevser’in kelime anlamı, çokluk, pek çok şey, her şeyin çoğu demektir. Kevser, nübüvvet, Kur’an, İslam, hayır, saadet, şefaat, namaz ve Peygamber Efendimiz’in mucizeleri olarak tefsır edilmiştir. Sahıh rivayetlere göre Kevser, Hazret-i Peygamber’in Cennet'teki havuzunun ismidir. Ümmet-i Muhammed kıyamet günü o havuzun başında toplanacaktır. (Buharı, Tefsır, 108)

Allah’ın Resulü’nün oğlu küçük yaşta vefat edince Hazret-i Hatıce annemiz:

“−Ey Allah’ın Resulü! Yavrumun sütü taştı. Keşke Allah onun ömrünü, süt çağını tamamlayıncaya kadar uzatsaydı!” dedi.

Bunun üzerine Peygamber Efendimiz:

“−O süt devresini Cennette tamamlayacak!” buyurdu.

Hazret-i Hatıce validemiz:

“−Ya Resulallah! Şayet bunu (kesin olarak) bilseydim çocuğun ölümü nazarımda hafiflerdi!” dedi.

Peygamber Efendimiz:

“−İstersen Allah’a dua edeyim de sana onun sesini işittireyim.” buyurdu.

Fakat Hatıcetü’l-Kübra (r.a.), teslımiyet ve sadakat vasfını bir daha göstererek:

“−Hayır, ya Resulallah! Ben Allah ve Resulü’nü tasdık ediyorum.” dedi. (İbn-i Mace, Cenaiz, 27)
 
PEYGAMBERİMİZİN SON ÇOCUĞU

Son olarak hicrı sekizinci senede Mariye validemizden Efendimiz’in oğlu İbrahim dünyaya geldi. İbrahim’in ebeliğini Ümmü Rafı (r.a.) yapmıştı. Onun kocası Ebu Rafı (r.a.) doğumu Allah’ın Resulü’ne müjdeledi. Bu habere çok sevinen Resulullah, ona hediyeler verdi. Yanındakilere de:

“–Bu gece bir oğlum doğdu, ona atam İbrahim’in ismini verdim.” buyurdu. (Müslim, Fedail, 62)

İbrahım, on yedi veya on sekiz aylık iken hastalandı ve çok geçmeden vefat etti. (Asri Çubukçu, DİA, “İbrahım” md., XXI, 273-274)

(Kaynak: Osman Nuri Topbaş, Hz. Muhammed Mustafa 1, Erkam Yayınları)
 
PEYGAMBERİMİZİN ERKEK ÇOCUKLARI VE ANNELERİ

Hz. Kasım (r.a.) Kimdir?


Peygamber Efendimizin, Hazret-i Hatice validemiz ile izdivacından doğan ilk çocuğu Hazret-i Kasım idi. Bundan dolayı kendisine “Ebül-Kasım” (Kasımın babası) denmiştir. Efendimiz, Ebul-Kasım adıyla çağırılmasından hoşlanırdı. Sahabiler de kendisini bu isimle çağırırlardı. Kasım iki sene yaşadı. Mekke’de vefat etti. Peygamberimizin çocukları içinde ilk vefat eden Kasım oldu.

Hz. Abdullah (r.a.) Kimdir?
Peygamberimizin, Hazret-i Hatice validemizden olan diğer oğlu Abdullah (r.a.) Mekke’de doğdu. Üç ay yaşadı. İslam döneminde dünyaya geldiği için kendisine “Tayyip ve Tahir” de denirdi. (İbn-i Sa’d, I, 133)

Hz. İbrahim (r.a.) Kimdir?
İbrahim (r.a.) Peygamber Efendimizin en küçük ve en son evladıydı. Hicretin sekizinci senesi Medine’de doğdu. İbrahim, Mariye validemizden dünyaya gelmiş, on yedi veya on sekiz aylıkken vefat etmişti.

Resul-i Ekrem Efendimiz, İbrahim’in doğumundan çok memnun olmuş, yedinci günü bir ziyafet vermiş, fukaraya sadaka dağıtmış, oğluna İbrahim Peygamberin adını koymuştu. Çünkü, Resul-i Ekrem’in Hz. Hatice’den doğmuş olan erkek çocukları küçük yaşlardayken vefat etmişlerdi. Diğer zevcelerinden de evladı olmamıştı.

Ebu Rafiın zevcesi Selma, yeni doğan İbrahim’e sütannelik yapmıştı. Buharı, Ümmü Seyf’in İbrahim’i emzirdiğini bildirmektedir. Peygamberimiz, sütanneye uğrar, İbrahim’i görür, okşar ve öperdi.

İbrahim, on yedi veya on sekiz aylık iken hastalandı ve çok geçmeden vefat etti.

Resul-i Ekrem Efendimiz, oğlunun cenaze namazını kılmış, Abbas oğlu Fadl, Zeyd oğlu Üsame ve Maz’un oğlu Osman (r.a.) İbrahim’i (r.a.) mezarına indirmişti. Hz. İbrahim (r.a.) Cennetü’l Baki mezarlığına defnedildi.
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

Zevkini yansıtan rengi seç

Geniş / Dar görünüm

Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Izgara görünümlü forum listesi

Forum listesindeki düzeni ızgara yada sıradan listeleme tarzındaki yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Resimli ızgara modu

Izgara forum listesinde resimleri açıp/kapatabileceğiniz yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Kenar çubuğunu kapat

Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

Sabit kenar çubuğu

Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

Köşe kıvrımlarını kapat

Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

Geri