Neler yeni

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

🌹Hayat veren de O, öldüren de O’dur. Gece ile gündüzü aksamadan peş peşe getiren de O’dur. Hâlâ aklınızı başınıza almayacak mısınız? Müminûn / 80. Ayet 🌹

Bakara / 183. Ayet

Allah ıslah etsin

ASİ

ASİ

ASi
Üye

Sual: (Allah ıslah etsin ifadesi çok sakıncalıdır; çünkü Allah ıslah ederse azapla ıslah eder) deniyor. Bu doğru mudur?
CEVAP
Yanlıştır. Islah etmek, düzeltmek demektir. İlla azapla düzeltilir diye bir şey yok. Peygamber efendimiz, (Ya Rabbi, ıslah et!) diye dua ederdi. Birkaç hadis-i şerif meali şöyledir:
(Allah’ım, aramızı ıslah eyle!) [Taberani, Hâkim]

(Ya Rabbi, hükümdarı ve mahiyetindekileri ıslah eyle.) [İ. Münavi, İ. Gazali]

(Allah’tan korkun Aranızı ıslah edin! Çünkü kıyamette Allahü teâlâ müminlerin arasını ıslah edecektir.) [Hâkim, Ebu Ya’lâ]

(Müslüman idarecilerinizin, ıslah olmaları için Allah’a dua edin, Onların ıslah olmaları sizin de yararınızadır.) [Taberani]

Hazret-i Ali her hutbesinde, (Ya Rabbi! Hulefa-i raşidin olan Ebu Bekir’le Ömer’i ıslah eylediğin gibi, bizi de ıslah eyle!) diye dua ederdi. (Mirat-i kâinat)

İmam-ı Rabbani hazretleri de, bir mektubunda buyuruyor ki:
Allahü teâlâ, maksatlarınızı ıslah eylesin! (1/213)

İffet kaidelerini ayaklar altına almış azgın bir hayvan sürüsü gibi, yalnız hayvani hisleri peşinde koşan insanlara söylenecek sözümüz yoktur. Yalnız onlara Allahü teâlâ ıslah etsin diyebiliriz. (S. Ebediyye)

Bizi rezil etme!
Sual: (Allah zaten bela vermez, “Bela verme” diye dua etmek Allah’a suizan olur. “Yâ Rabbî, sabredemeyeceğimiz bela ile bizi imtihan etme! Bizi rezil perişan etme, bizi sıkıntıya sokma!” diye dua edilmez) deniyor. Böyle dua edilir mi?
CEVAP
O şekilde dua etmekte bir mahzuru yoktur. Bela, sıkıntı onları hak edene veya Allahü teâlânın derecesini yükseltmek istediği evliya zatlara gelir, yani kimseye zulüm edilmez. Ancak, hayır ve şer Allahü teâlâdan olduğu için, (Bizi rezil etme, bizi zor şeylerle imtihan etme) diye dua etmekte mahzur yoktur. Bu konuda birkaç âyet-i kerime meali:
(Ey Rabbimiz, bize gücümüzün yetmediği işleri yükleme!) [Bekara 286]

(Ey Rabbimiz, bizi doğru yola ilettikten sonra kalblerimizi kaydırma!) [Âl-i İmran 8]

(Ey Rabbimiz, Kıyamette bizi rezil etme!) [Âl-i İmran 194]

(Ey Rabbimiz, bizi o zalim kavmin fitnesine uğratma! Onlarla imtihan etme!) [Yunus 85]

(Rabbimiz, bizi, inkâr edenlere ezdirme, onları bize musallat etme, onlarla bizi imtihan etme!) [Mümtehine 5]

(İnsanların dirileceği gün, beni mahcup etme, rezil etme!) [Şuara 87]

Peygamber efendimizin de böyle duaları çoktur. Birinin meali şöyledir:
(Allah’ım, bizi hayatta bıraktığın sürece kulağımızdan, gözümüzden ve kuvvetimizden bizi faydalandır. Bunları son anımıza kadar bizden alma! Bize zulmedenlerden intikamımızı al! Bize düşmanlık edenlere karşı bize yardım et! Bize musibet verme! Dünyayı, bizim en büyük kaygımız ve ilmimizin son hedefi yapma! Bize acımayanları başımıza musallat etme!) [Tirmizî]
 
ALLAH razı olsun. ALLAH ıslah etsin diye dua ediyoruz lakin bazı kişileri ALLAH ıslah etse dahi geri dönüyorlarmış.

2/BAKARA-160
İllellezîne tâbû ve aslahû ve beyyenû fe ulâike etûbu aleyhim, ve enet tevvâbur rahîm(rahîmu).

Tövbe edenler, ıslâh olanlar (nefsleri tezkiye olanlar) ve beyan edenler (açıklayanlar) hariç (onlara lânet olunmaz). O taktirde, işte onların tövbelerini kabul ederim. Ve Ben tövbeleri kabul eden, rahîm esmasıyla tecelli edenim.


2/BAKARA-277
İnnellezîne âmenû ve amilûs sâlihâti ve ekâmûs salâte ve âtevûz zekâte lehum ecruhum inde rabbihim, ve lâ havfun aleyhim ve lâ hum yahzenûn(yahzenûne).

Muhakkak ki âmenû olanların (Allah’a ulaşmayı dileyenlerin) ve ıslâh edici (nefsi tezkiye edici) amel işleyenlerin, namazı ikame edenlerin (yerine getirenlerin) ve zekâtı verenlerin ecirleri (mükâfatları), Rab’lerinin katındadır. Ve onlara korku yoktur ve onlar mahzun olmazlar.


3/ÂLİ İMRÂN-89
İllellezîne tâbû min ba’di zâlike ve aslehû fe innallâhe gafûrun rahîm(rahîmun).

Bundan sonra tövbe edip, ıslâh olanlar (nefslerini tezkiye edenler) hariç. O taktirde muhakkak ki Allah, Gafur'dur, Rahîm'dir.


7/A'RÂF-35
Yâ benî âdeme immâ ye’tiyennekum rusulun minkum yekussûne aleykum âyâtî fe menittekâ ve asleha fe lâ havfun aleyhim ve lâ hum yahzenûn(yahzenûne).

Ey Âdemoğulları! Sizin içinizden, size âyetlerimi anlatan (kıssa eden) resûller geldiği zaman, bundan sonra kim takva sahibi olur ve nefsini ıslâh ederse (nefs tasfiyesi yaparsa), artık onlara korku yoktur. Ve onlar mahzun olmazlar.


42/ŞÛRÂ-40
Ve cezâu seyyietin, seyyietun misluhâ, fe men afâ ve asleha fe ecruhu alâllâh(alâllâhi), innehu lâ yuhıbbuz zâlimîn(zâlimîne).

Bir kötülüğün cezası onun misli kadar kötülüktür. Fakat kim affeder ve ıslâh ederse artık onun ecri (mükâfatı) Allah’a aittir. Muhakkak ki O (Allah), zalimleri sevmez.

ALLAH ıslah etse dahi bazı kişiler delalete dönebiliyorlar. Fussilet suresinde bu durum geçiyor.


41/FUSSİLET-17
Ve emmâ semûdu fe hedeynâhum festehabbûl amâ alâl hudâ fe ehazethum sâıkatul azâbil hûni bimâ kânû yeksibûn(yeksibûne).

Ve Semud (kavmine) gelince, o zaman onları hidayete erdirdik. Buna rağmen hidayete karşı âmâ olmayı sevdiler (tercih ettiler). Bu sebeple kazanmış olduklarından dolayı onları alçaltıcı azabın yıldırımı yakaladı.


47/MUHAMMED-25
İnnellezînerteddû alâ edbârihim min ba’di mâ tebeyyene lehumul hudâş şeytânu sevvele lehum ve emlâ lehum.

Muhakkak ki kendilerine hidayet tebeyyün ettikten (açıkça belli olduktan) sonra arkalarına geri dönenleri şeytan (küfre) ulaştırdı. Ve onları (kötü) emellere yöneltti.
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

Zevkini yansıtan rengi seç

Geniş / Dar görünüm

Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Izgara görünümlü forum listesi

Forum listesindeki düzeni ızgara yada sıradan listeleme tarzındaki yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Resimli ızgara modu

Izgara forum listesinde resimleri açıp/kapatabileceğiniz yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Kenar çubuğunu kapat

Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

Sabit kenar çubuğu

Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

Köşe kıvrımlarını kapat

Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

Geri