Neler yeni

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

🌹Hayat veren de O, öldüren de O’dur. Gece ile gündüzü aksamadan peş peşe getiren de O’dur. Hâlâ aklınızı başınıza almayacak mısınız? Müminûn / 80. Ayet 🌹

Bakara / 183. Ayet

Uyumadan Önce Okunacak Makbul Dualar

H

HiRaNuR

Üye
Üye
Uyumadan Önce Okunacak Makbul Dualar

Hazreti Peygamber Efendimiz uyumadan önce yatağa yattığımızda ayete’l-Kürsi’yi okumamızı tavsiye ettiği gibi Fatiha ve İhlas-ı şerif okunabileceğine dair de hadisleri bulunuyor. Uyumadan önce okunacak duaları haberimizden okuyup-dinleyebilirsiniz.

Ebu Hüreyre –radıyallahu anh– der ki: “Rasulullah –sallallahu aleyhi ve sellem– Efendimiz Hazretleri beni bir vakit zekat mallarının muhafazasına me’mur etmiş idi. İlk gece, birisi gelip, hurmadan avuçlayıp aldı. Ben onu yakalayıp:

Seni Rasulullah –sallallahu aleyhi ve sellem– Hazretlerine götüreceğim” dedim. O hırsız:

Muhakkak ben buna muhtacım, benim evlad ü ıyalim var ki, son derece fakir ve zaruret içindedirler” diyerek yakasını bırakmamı istirham eyledi. Ben de merhamet edip bıraktım.

Sabah oldukta Rasul-i Ekrem –sallallahu aleyhi ve sellem– Efendimiz bana hitaben:

Ya Eba Hüreyre! Bu gece esiri ne yaptın?” buyurdu. Ben de cevaben:

Zaruret içinde bulunduğundan şikayet etti, ben de merhamet edip bıraktım” dedim. Bunun üzerine Rasul-i Ekrem bana:

Hiç şüphe etme ki o kimse sana yalan söyledi. Fakat o yine sana gelecektir ve bu işi tekrar yapacaktır” buyurdu. Ben bunun üzerine etrafı dikkatle gözlemeye başladım. Gece yine geldi, hurmadan avuçladı. Hemen yakaladım. Ve:

Seni Rasulullah –sallallahu aleyhi ve sellem-Hazretleri’nin huzuruna götüreceğim” dedim. Bir daha gelmeyeceğini beyan ile son derece istirhamda bulunduğundan acıyarak bırakdım.

Sabah olunca yine Rasulullah –sallallahu aleyhi ve sellem– Hazretleri bana hitaben:

Ey Eba Hüreyre geceki esirini ne yapdın?” buyurdu. Ben de:

Ya Rasulallah, son derece ihtiyaç ve zaruretinden şikayetle istirhamda bulundu, ben de acıyarak bıraktım, gitti” dedim. Yine Rasul-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem– Hazretleri:

O kimse yine yalan söyledi. Fakat yine dönüp gelecektir” buyurdu.

Üçüncü gecesinde de aynen tarassudda bulundum. Bir ara hemen geldi, hurmadan avuçlamaya başladı. Ben de onu hemen zabtedip:

Bu defa artık herhalde seni Rasulullah –sallallahu aleyhi ve sellem-’in huzuruna götüreceğim. Zira bir daha gelmem diye söz verdiğin halde yine geldin” dedim. O kimse bana cevaben:

Beni bu defa da bırakınız. Size güzel bir kelime ve dua öğreteyim ki her halde o dua sebebiyle Cenab-ı Hakk sana nice menfaatler ihsan eder” dedi. Ben de:

O dua nedir?” dedim. O da bana hitaben:

Uyku için yatağına vardığında ayete’l-Kürsi’yi oku. Ta sabaha kadar Allah Azimü’ş-şan tarafından muhafaza için üzerinde hafaza melekleri bulundurulur. Yani sen sabaha kadar Allah’ın hıfz u emanında bulunursun ve asla sana şeytan yaklaşamaz” dedi. Ben de o hırsıza yol verdim ve bıraktım.

Sabah olduğunda Rasul-i Ekrem –sallallahu aleyhi ve sellem– Hazretleri bana hitaben:

Geceki esirini ne yapdın?” diye sual eyledi. Ben de:

Ya Rasulallah, bana bir takım güzel kelimeler ve dua öğreteceğini ve o dua sebebiyle Cenab-ı Hak’ın bana büyük menfaatler ihsan edeceğini söylediğinden bıraktım” dedim. Rasulullah –sallallahu aleyhi ve sellem– Hazretleri:

O sözler ve dua ne imiş?” diye sordu. Ben de ayete’l-Kürsi imiş, diye cevap verdim. Sonra Rasuli Ekrem –sallallahu aleyhi ve sellem– Hazretleri:

Bu sözü doğru söylemiş. Fakat ya Eba Hüreyre, o geceden beri sana bu muameleyi yapan ve seninle konuşanın kim olduğunu bilir misin?” buyurdu. Ben de:

Hayır ya Rasulallah, bilmiyorum” dedim. Sonra Rasulullah –sallallahu aleyhi ve sellem-:

Ya Eba Hüreyre, o şeytan idi” buyurdu. (Buhari, Fezaiu’l-Kur’an, 10; Vekalet, 10)

YATMADAN UYUMADAN ÖNCE AYETE’L KÜRSİ

Hadis-i şerifte Rasûl-i Ekrem –sallallahu aleyhi ve sellem-:

“Cibril bana gelip: «Cinden bir ifrit sana tuzak kurmak istiyor, yatağına geldiğin zaman Ayete’l-Kürsi’yi oku. Yani yatmadan evvel ayete’l- Kürsi’yi oku.» dedi.” buyurmuşlardır. (Ali el-Müttaki, no: 41254)
204

“Allah O’dur ki, kendinden başka hiç bir ilah yoktur. Ezeli ve ebedi hayat ile hayydir ve zatiyle, kemaliyle kaimdir. O’nu ne bir uyuklama tutabilir, ne de bir uyku. Göklerde ne var, yerde ne varsa hepsi O’nundur. O’nun izni olmadıkça nezdinde kim şefaat edebilir? O, kullarının önlerindekini de bilir, arkalarındakini de. Yani yaptıklarını, yapacaklarını, açıkladıklarını, gizlediklerini, dünyalarını, ahiretlerini, hulasa her türlü hallerini ve amellerini bilir. Mahlûkatı O’nun ilminden -ancak kendisinin dilediği kadarı müstesna- hiç bir şeyi kavrayamazlar. O’nun kürsisi gökleri ve yeri ihata etmiştir. Vasi’dir, göklerin ve yerin muhafazası, tedbir ve idaresi O’na hiç de ağır gelmez. O çok yüce, çok büyüktür.” (Bakara sûresi, 255)

Uyumak için yatağınıza yattığınızda aşağıdaki duayı da okuyabilirsiniz.

Nebiyy-i Ekrem -sallallahu aleyhi ve sellem- Efendimiz şöyle buyurmuşlardır: “Uyku için yatağa yatarken evvela Fatiha, sonra İhlas-ı şerîf okursan ölümden başka her şeyden emîn olursun.” (Suyûtî, el-Camiu’s-Sağir, no: 892)

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

Zevkini yansıtan rengi seç

Geniş / Dar görünüm

Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Izgara görünümlü forum listesi

Forum listesindeki düzeni ızgara yada sıradan listeleme tarzındaki yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Resimli ızgara modu

Izgara forum listesinde resimleri açıp/kapatabileceğiniz yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Kenar çubuğunu kapat

Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

Sabit kenar çubuğu

Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

Köşe kıvrımlarını kapat

Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

Geri